Jak udělat pořádek ve financích do Nového roku

Snížit dluhy

Máte nějaké úvěry? Platíte vysoké úroky, když ostatní půjčují peníze už za nižší sazby? Do Nového roku je ještě možné úvěr refinancovat. Na dovolenou mnoho bank načasovat nejatraktivnější nabídky. Pokud si vezmete nový úvěr za nižší sazbu a splácíte všechny předchozí, od příštího roku budete moci platit pouze jednou měsíčně jedné bance a výrazně snížit platbu.
Otevřít vklad

Silvestrovský shon bere spoustu sil a samozřejmě i peněz. Ale zbývající úspory mohou mít čas na vklad do spolehlivé banky: vaše peníze budou kapat úroky-to pomůže udržet úspory z inflace. Ale pozor: místo vkladu se můžete pokusit uložit pojistku nebo investice - tyto investice nejsou pojištěny státem na rozdíl od vkladů a nezaručují výnos. Jak se chránit před misseling, přečtěte si v textu "jaké služby mohou být uloženy v bance namísto vkladu".

Založit individuální investiční účet (IIS)

Jak se rok setkáte - tak ho strávíte, říkají zkušení investoři. Chcete - li také vyzkoušet sílu na akciovém trhu, pokuste se do konce prosince otevřít IIS. To vám poskytne příležitost již v příštím roce získat daňový odpočet-vrátit 13% z částky, kterou jste vložili do EIS.

Stát se investorem

Jako možnost-fondy mohou být investovány do podílového fondu nebo koupit dluhopisy spolehlivých společností. Je docela možné, že do dalšího boje zvonků se vaše rovnováha výrazně zvýší. Ale pamatujte na rizika: investice nejsou pojištěny státem, a čím vyšší je potenciální návratnost investic, tím větší je šance na ztrátu všech peněz. Proto předtím, než riskujete úspory, zvážíte všechna klady a zápory-přečtěte si více o tom v textu "co potřebujete vědět o začínajícím investorovi".

Spusťte svůj projekt

Chcete v novém roce založit vlastní firmu, nahrát hudební album nebo vydat knihu? S crowdfundingem může váš nápad podpořit i úplně cizí lidé. A v předvečer svátků je důvod nabídnout potenciálním "investorům" speciální dárkové edice nebo vánoční suvenýry jako další odměnu za finanční podporu vašeho projektu. Pokud se rozhodnete vzít úvěr pro podnikání - nejprve zjistěte, z jakých důvodů banky nejčastěji odmítají podnikatele. To vám umožní neopakovat chyby druhých a zvýšit své šance na získání úvěru.

Vytvořte plán

Stihnete si letos s financemi udělat, co jste chtěli? Místo dopisu do velkého Ústí napište svůj osobní finanční plán na příští rok. To nejen zefektivní váš rozpočet, ale také pomůže proměnit sny v realitu-možná i bez pomoci Santa Clause.