Jak zařídit dědictví

V jakých případech se můžete ucházet o dědictví a jak ho správně zařídit? Dáváme podrobný návod, co je třeba udělat, abyste se dostali do svých práv.

Kdo může počítat s dědictvím?


Vše záleží na tom, zda člověk zanechal závěť. A tento dokument musí být ověřen u notáře, aby měl zákonnou moc. Závěť však zdaleka není vše.

Závěť neexistuje

V takovém případě je dědictví rozděleno podle zákona, tedy v pořadí podle stupně příbuznosti.

První žadatelé o dědictví jsou nejbližší příbuzní: děti, rodiče, manžel nebo Manžel. Jsou také nazýváni dědici první fronty.

Současně s nimi mohou být práva na majetek vystavena osobám, které byly závislé na osobě nejméně rok před jeho smrtí.

Druhá řada jsou sestry a sourozenci, prarodiče. Celkem sedm front.

Pokud jsou dědicové první fronty, pak je vše rozděleno mezi ně. Pokud takové nejsou, dědictví je rozděleno mezi účastníky druhé fronty. Pokud nejsou žadatelé druhé fronty, uvažuje se o třetí řadě-a tak dále. Příbuzní jedné fronty obdrží dědictví ve stejném podílu. Závislé osoby se připojují k jakékoli frontě.

Závěť je

Člověk má právo odkázat svůj majetek komukoli, i když kočce-jako módní návrhář Karl Lagerfeld. Do závěti lze zahrnout přátele, kolegy, dokonce i organizaci. Hlavní věc-jasně uvést v dokumentu, kdo a co by měl dostat.

V tomto případě jsou nezletilí nebo zdravotně postižení nejbližší příbuzní: děti, rodiče, manžel nebo manželka, závislé osoby-mají vždy nárok na dědictví. I když nebyly zmíněny v závěti. Každý z nich může mít nárok alespoň na polovinu toho podílu na majetku, který by získal, kdyby závěť nebyla. Teprve po odečtení podílu povinných dědiců se zbývající majetek rozdělí podle závěti.

Jak se dozvědět o závěti?

Když člověk sepíše závěť, obvykle o tom informuje dědice. Někdy dokonce mají jeho kopii. Ale je třeba se ujistit, že dědic nezměnil svou vůli. Zákonodárnou moc má teprve poslední vůle.

Stává se také, že o závěti víte, ale nemáte ji v ruce. Nebo si vůbec nejste jistí, zda ho někdo blízký opustil.

V každém případě vám pomůže notář, který vede dědickou věc. Podle zákona musí do jednoho pracovního dne od zahájení řízení ověřit, zda závěť existuje, a prostudovat její obsah. Tyto informace získává z registru jednotného informačního systému notáře, kde je uložena elektronická verze aktuální závěti.

Pokud jste uvedeni v závěti a notář zná vaši pracovní nebo domácí adresu, je povinen vás kontaktovat. Obecně platí, že tvůrce závěti ponechává notáři kontakty dědiců. Také notář může dát oznámení v médiích o zahájení dědického řízení, ale to se děje velmi zřídka.

Dokonce i když nejste nejbližším příbuzným zemřelého a nejste mezi žadateli o dědictví podle zákona, máte plné právo obrátit se na notáře, který vede dědickou věc. Může zjistit, zda existuje závěť a zda jste do ní zahrnuli.

Co je třeba udělat, aby se stal dědicem?

Hlavní podmínkou je, aby do šesti měsíců ode dne úmrtí dědice bylo možné uplatnit svá dědická práva. To je třeba udělat, i když jste jediný možný dědic-jinak majetek dostane stát.

Pokud jsou další uchazeči a do půl roku stihnou podat doklady,dědictví jim připadne. Poté budete moci získat svůj podíl, pokud všichni ostatní dědicové poskytnou písemný souhlas s přerozdělením majetku a notář tyto papíry potvrdí.

Další možností, jak obnovit své dědické právo, je prostřednictvím soudu. Soud ale rozhodne ve váš prospěch pouze tehdy, pokud jste z dobrých důvodů nestihli požadovaný termín-například proto, že jste o dědictví nevěděli a nemohli se dozvědět.

Krok 1. Obraťte se na notáře

Chcete-li zahájit proces registrace dědictví, musíte otevřít dědickou věc u notáře v místě Poslední registrace dědice. Adresu notářské kanceláře, která je stanovena na adresu dědice, lze zjistit v notářské komoře města, kraje, kraje nebo kraje. Kontakty regionálních komor jsou na stránkách Federální Notářské komory.

Chcete-li otevřít případ, potřebujete pouze svůj pas. Pokud nemáte úmrtní list zůstavitele, notář si ho sám vyžádá v rejstříku trestů. V praxi však notáři často odmítají otevřít dědickou věc bez dokladů potvrzujících příbuznost s dědicem nebo právo na získání jeho majetku, takže je žádoucí, aby je okamžitě s sebou. V každém případě notář musí vysvětlit, jaké další papíry budou potřebné k registraci dědictví.

Notář bude muset napsat dvě žádosti:
  •  zahájení dědického řízení;
  •  o převzetí vašeho dědictví.
Vzorky těchto prohlášení jsou u notáře.

Pokud už ostatní příbuzní dědickou věc otevřeli, ale nechtějí vám sdělit, který notář ji vede, můžete ji najít sami prostřednictvím on-line registru dědických záležitostí.

Právě u tohoto notáře můžete také nechat žádost o dědictví. Přijímá je do půl roku od smrti dědice. Když notář shromáždí žádosti od všech žadatelů o dědictví, určí, kdo má nárok na majetek a v jakém podílu. Na základě toho vypracuje osvědčení o dědickém právu pro každého z nich. S těmito důkazy budou moci získat majetek.

Pokud je seznam dědiců jasný a všichni již podali žádosti o dědictví nebo se od něj vzdali, může jim notář vydat osvědčení o dědictví dříve než za půl roku.

Po vydání dokladů je možné spor o rozdělení majetku pouze prostřednictvím soudu.

Krok 2. Zhodnoťte svůj podíl na dědictví a zjistěte, zda dědic měl dluhy

Před vstupem do dědictví, je třeba zjistit, jaké dluhy zůstaly u dědice. Úvěry, půjčky a mnoho dalších finančních závazků přecházejí na dědice spolu s penězi a jiným majetkem. Pokud jsou dluhy větší nebo se rovnají výši dědictví, může být snazší vzdát se svého podílu.

Notář, který vede dědickou věc, pomůže posoudit hodnotu dědictví a výši dluhu. Jak zjistit, jaké dluhy byly u zemřelého a zda je nutné je převzít, můžete se dozvědět z materiálu " zda se dluhy dědí?».

Máte právo odmítnout převzít dědictví a dobrovolně odejít z řad žadatelů.

Pokud jste dědickou věc neotevřeli vy, můžete jednoduše nepožádat o dědictví.

Pokud jste již napsali prohlášení o přijetí dědictví, ale dosud neobdrželi osvědčení o způsobilosti k němu, do šesti měsíců ode dne úmrtí blízkého podejte notáři další prohlášení-o odmítnutí dědictví.

Pokud máte v úmyslu vstoupit do dědictví, přejděte k dalšímu kroku.

Krok 3. Zaplaťte státní dluh a získejte osvědčení o dědickém právu

Osvědčení o dědictví můžete získat do šesti měsíců ode dne úmrtí dědice.

Notář může vydat osvědčení již dříve. Ale pouze v případě, že všichni dědicové ze zákona a na základě závěti již napsali prohlášení o vstupu do dědictví nebo ji odmítli.

Před získáním osvědčení o způsobilosti k nemovitosti je nutné zaplatit státní poplatek za vydání dědictví. Jeho velikost závisí na hodnotě vašeho dědického podílu.

Odhad hodnoty nemovitosti provádějí specializované soukromé společnosti. Pro výpočet je ale možné použít i katastrální hodnotu nemovitosti-ta je požadována v registru. Pokud máte potíže s výběrem hodnotitele, poraďte se s notářem.

Někteří dědici jsou osvobozeni od placení státního dluhu:
  •  neschopní lidé, kterým je svěřena péče;
  •  nezletilí a jejich opatrovníci;
  •  všichni dědicové, pokud byl dědic pojištěn na úkor organizace a zemřel při nehodě v práci;
  •  dědici bydlení, ve kterém byly registrovány spolu s dědicem.
Notář vydá každému dědici potvrzení o výši státního dluhu. Poté, co žadatel předloží notáři doklad o zaplacení nebo šek, obdrží osvědčení o dědictví.

Upozorňujeme, že notář není oprávněn požadovat od vás žádný další poplatek za své služby, s výjimkou státního poplatku.

Krok 4. Zaregistrujte majetek na sebe


Jakmile je osvědčení o dědictví ve vašich rukou, budete mít přístup k majetku, který dlužíte.

Vlastnictví zděděné nemovitosti (Dům, byt, chalupa, pozemek, garáž) musí být zapsáno v registru. Budete potřebovat pas a osvědčení o dědictví.

Auto nebo jiné vozidlo musí být zaznamenáno v dopravní policii. K tomu je třeba se obrátit na úřad s pasem a osvědčení o dědickém právu.